Naadloze verlijming van keukenbladen en zwembadboorden

Zo creëer je de optische illusie van één massief stuk steen

Grubau BV, Frederik Rigole

 Je houdt van de look van één groot massief stuk natuursteen? Maar je vreest wat voor het prijskaartje en wil ook met andere materialen de natuursteenlook benaderen? Je wilt zwembadboorden verlijmen zonder het risico te lopen dat die ooit lossen?
Met de juiste tools en knowhow kan je gelukkig ook dunne platen natuursteen, keramiek of kwartscomposiet ‘naadloos’ verlijmen. Zo creëer je de optische illusie van één doorlopend geheel, zonder dat je hoeft te investeren in een massief stuk natuursteen.

Keramische zwembadrand | Informeer naar de mogelijkheden - Totaaltegel

Foto: Stefanie Faveere ism Agra Natuursteen

Naadloze verlijming

Waar is die lijmnaad?

Het is een veelgestelde vraag als we een keukenblad of zwembadboord tonen dat naadloos aan elkaar werd verlijmd. De voeg die ontstaan is door de dunne platen (van 2 cm, maar soms ook van 6 mm) in verstek en in de lengte te verlijmen, is namelijk zo dun en perfect op kleur dat je ze met het blote oog bijna niet kan zien. Een optische illusie dus dankzij een staaltje ‘magic’ en vakmanschap.

De voordelen van naadloze verlijming

Een niet onbelangrijk voordeel van naadloze verlijming is dat het kostenplaatje op het einde van de rit lager is voor de eindklant dan bij een massief stuk natuursteen. Maar er zijn nog voordelen:

  • De verlijmde plaat is lichter en gemakkelijker transporteerbaar dan een massief stuk natuursteen

  • Je hebt geen natuursteen nodig om het effect van een massief stuk natuursteen in huis te halen. Het volledige keramische aanbod komt in beeld, net als kwartscomposiet en Dekton

  • De doorlopende adering van natuursteen kan worden nagebootst met perfecte kleurmatches

  • Het vervaardigen van de naadloze verlijming is van toegevoegde waarde voor de eindklant

Toepassingen van naadloze verlijming

Naadloze verlijming wordt het vaakst ingezet voor keukenaanrechten (eventueel met een tafelpoot in steen), maar deze techniek is ook perfect geschikt voor zwembadboorden, wastafels, traptreden, badkamer- en douchewanden. Mits de juiste uitvoering houdt de verlijmde voeg zowel binnen als buiten eeuwig jaren stand.

Onze tips en tools voor naadloze verlijming

Zijn er ook nadelen aan naadloze verlijming? Jawel, het is een intensieve handeling die de juiste tools en knowhow vraagt. Voor elke stap van deze procedure vind je echter de juiste tools – en ook de expertise – bij Grubau.

Stap 1: Platen op maat zagen

Een propere zaagsnede is een absolute must voor naadloze verlijming. In ons gamma vind je een zeer uitgebreid aanbod aan kwalitatieve zaagbladen voor elk materiaal en elke machine.

Stap 2: Zaagsnede opruwen

Door de zaagsnede eerst te reinigen en daarna op te schuren met een lamellenschijf sluit je afbrokkeling uit, een essentiële voorwaarde voor een duurzame verlijming.

Stap 3: Klaarzetten voor verlijming

Het in de juiste positie klaarzetten van de te verlijmen stukken kan met drie verschillende hulpmiddelen, afhankelijk van de afmetingen en de verlijmingshoek:

Stap 4: Verlijming

Voor een onzichtbare naad gebruik je een lijm op kleur. Voor binnen zijn Akemi Colour Bond of Integra Surface Bonder cartouches of Akemi Platinum met kleurpasta’s geschikt. Voor buiten kiezen we voor Akemi 5010 Coloured cartouches of Everclear 300 PUR. Om de voeg af te plakken, is een papieren afplaktape ideaal.

Stap 5: Versteviging

Met sneldrogende KGS PU constructielijm wordt het ‘zogezegde’ massieve stuk verstevigd met verstevigingsprofielen, latjes, blokjes of opvullingen.

Stap 6: Afwerking

Met een lijmschraper of spatel kan je de overtollige lijm eenvoudig verwijderen. Daarna worden de afgeschuinde kanten proper afgewerkt met een lamellenschijf en gepolijst met een diamantpad. De resterende lijmresten en vervuilingen kan je na uitharding en afwerking verwijderen met reiniger (vermijd aceton).

Stap 7: Impregnatie

De impregnatie met Lithofin Nano Top gebeurt in het ideale geval na de plaatsing, maar in de praktijk gebeurt dit ook vaak in het atelier. Keramisch materiaal dient uiteraard niet te worden geïmpregneerd.

Hulp nodig bij je eerste naadloze verlijming of een demonstratie van de naadloze verlijming? Onze technische experts komen graag tot bij jou.